Mercur retrograd

mercury-retrograde-listMercur este planeta care domină comunicarea, raţiunea şi transportul. Atunci când Mercur e retrograd (de 3-4 ori pe an, câte 3 săptămâni), apar, deci, tot felul de probleme legate de aceste domenii: neînţelegeri din cauza unei comunicări deficitare, probleme în afaceri, devenim introvertiţi, uituci şi neatenţi la detalii, pot să existe accidente rutiere sau amânări ale unor călătorii, etc. Mai ales în zilele în care Mercur începe să retrogradeze şi apoi iese din retrogradare e posibil să apară certuri: deci trebuie să fim cât mai diplomaţi, pentru a nu strica relaţiile cu cei din jur.

În general, astrologii ne sfătuiesc să nu demarăm în această perioadă proiecte sau afaceri noi, să nu luăm decizii importante (cum ar fi cumpărarea unei maşini sau a unei case), să nu ne mutăm sau să nu schimbăm locul de muncă, să nu semnăm contracte. Mai degrabă e o perioadă în care trebuie să ne analizăm sentimenele şi gândurile, să încercăm să remediem greşeli pe care le-am făcut în trecut, să facem reparaţii în casă, să facem lucruri pe care le-am tot amânat în trecut, să facem curăţenie (atât în casă cât şi în viaţa noastră). De asemenea, e indicat să trimitem din timp scrisori sau pachete şi să verificăm dacă acestea au ajuns la destinaţie: mijloacele de comunicare pot funcţiona prost şi de aceea apar întârzieri la poştă, probleme cu computerele (e-mail-ul) sau cu telefonul.

“Din proprie experienţă…”

Personal, am constatat că în septembrie 2008, când Mercur era retrograd, m-am certat cu prietenul, fiind la un pas de despărţire. Aceasta a venit în ianuarie 2009, când Mercur era, din nou, retrograd.
În primăvara lui 2011, exact în ziua în care Mercur a intrat în retrogradare, o prietenă m-a sunat să îmi spună că mi-a trimis prin poştă nişte documente importante. I-am spus că probabil vor apărea unele probleme şi chiar aşa s-a întâmplat: plicul s-a “pierdut” pe drum, iar actele respective nu le-am mai primit niciodată.
Cu câteva zile înainte de întâmplarea descrisă mai sus (deci înainte de intrarea lui Mercur în retrogradare), i-am trimis unui prieten un pachet prin intermediul unei amice comune. Eram certaţi în acea perioadă şi a refuzat să meargă după pachet, aşa că am stabilit ca respectiva amică să îmi returneze lucrurile. Într-o zi, am sunat-o şi i-am spus: “Nu îmi trimite pachetul înapoi. Va veni astăzi să îl ia”. Uimită, m-a întrebat de unde ştiam că, cu câteva minute înainte, el ridicase pachetul. Cum de am ştiut? Simplu: Mercur tocmai intra în acea zi în mişcare directă şi a “rezolvat problema”.

Ce efecte are Mercur retrograd asupra mea?

Efectele retrogradării lui Mercur sunt resimţite de fiecare persoană diferit, în funcţie de casele şi zodiile pe care acesta le tranzitează în astrograma natală, precum şi depinzând de aspectele pe care le formează cu planetele natale. În general, persoanele născute în zodiile în care se află Mercur retrograd în tranzit şi persoanele care au ascendentul în acele zodii simt mai puternic influenţa planetei retrograde. De asemenea, vor fi afectaţi Gemenii şi Fecioarele, a căror planetă dominantă este Mercur. O altă categorie care simte influenţele retrogradării sunt persoanele care au multe planete în Gemeni şi Fecioară, în astrograma natală (mai ales dacă e vorba de Soare sau de Lună, respectiv dacă ascendentul e în Gemeni sau Fecioară).

Mercur retrograd în case

Atunci când analizăm casele, cele mai importante sunt punctul în care Mercur se “opreşte” şi retrogradează şi punctul în care planeta începe mişcarea directă, adică iese din retrogradare. Trebuie să aflăm în ce zodie şi la ce grad începe sau se termină retrogradarea şi apoi să găsim locul respectiv în astrograma natală. Apoi vedem ce casă se află în astrograma natală în acel loc. Cei care folosesc un program de astrologie, pot să facă astrogramă comparată: astrograma natală, comparată cu tranzitele momentului respectiv.

(Exemplu: în 6 septembrie, Mercur “se opreşte” din drumul său la 6° în Balanţă şi redevine direct la 21° în Fecioară. Aceste puncte se află, în astrograma mea natală, în casa 9, respectiv în casa 8. Acestea sunt casele a căror semnificaţie trebuie să o aflu.)

Retrogradarea începe în casa I: Începe o perioadă în care trebuie să îţi pui ordine în gânduri (dacă e necesar, chiar să iţi schimbi anumite păreri sau principii) şi în care schimbi modul în care te prezinţi altor persoane.

Retrogradarea se încheie în casa I: Dacă în timpul retrogradării te-ai gândit la diverse planuri, acum le vei pune în aplicare. Planurile acelea te pot face să ai o nouă imagine în ochii altor persoane. În următoarea perioadă, vei exploata mai bine locul pe care îl ai în societate şi banii, schimbările putând fi doar momentane sau de lungă durată.

Retrogradarea începe în casa II: Dacă ai probleme financiare, în următoarele trei săptămâni poţi reloca banii cu succes. Ai pus de-o parte bani pentru un aspirator nou, dar nu ai destui pentru a-ţi cumpăra rochia de care ai nevoie urgent pentru întânirea de 10 ani de la terminarea liceului? Poţi folosi banii pentru a-ţi cumpăra rochia, urmând ca pentru aspirator să găseşti mai târziu altă sursă de finanţare.

Retrogradarea se încheie în casa II: Dacă ai avut probleme financiare în perioada retrogradării sau au existat tot felul de amânări, acum totul se îndreaptă spre bine.

Retrogradarea începe în casa III: În următoarele trei săptămâni, s-ar putea să apară tot felul de neînţelegeri pe plan social (de exemplu cu colegii de serviciu), pe care trebuie să le rezolvi diplomatic. Spre finalul perioadei, e posibil să fii nevoit(ă) să cheltuieşti mai mulţi bani.

Retrogradarea se încheie în casa III: După câteva săptămâni de confuzie şi de amânări, acum lucrurile încep să revină la normal. Obstacolele fiind înlăturate, poţi avea mai multe încredere în tine şi în ceea ce faci.

Retrogradarea începe în casa IV: În următoarele săptămâni, vei avea parte de tot felul de conflicte interioare, cum ar fi să analizezi dacă te afli pe drumul cel bun sau dacă trebuie să schimbi ceva în viaţa ta. Aceste analize se vor dovedi importante la finalul perioadei, mai ales dacă planurile tale de viitor includ şi alte persoane (de care depinzi şi acum vei ştii dacă te poţi baza pe ele).

Retrogradarea se încheie în casa IV: În ultimele săptămâni ai avut parte de diverse amânări, care te-au făcut să îţi analizezi şi rearanjezi gândurile. Acum, piedicile au trecut şi poţi reveni la normal, chiar mai încrezător(încrezătoare) decât erai înainte.

Retrogradarea începe în casa V: S-ar putea ca în următoarea perioadă să găseşti tot felul de soluţii ciudate la problemele tale sau să le priveşti ca pe o joacă. Oricât de ciudate ar putea părea şi chiar dacă iniţial produc confuzie, e bine să dai curs acestor idei, pentru că se va dovedi că au fost bune.

Retrogradarea se încheie în casa V: Se încheie o perioadă în care ţi-ai tot schimbat opiniile şi de acum vei ştii mai bine ce trebuie să faci. Totuşi, e bine să reţii ideile pe care le-ai avut, opţiunile care mai existau, pentru că s-ar putea să îţi fie utile mai târziu.

Retrogradarea începe în casa VI: În programul tău din următoarele trei săptămâni s-ar putea să apară tot felul de modificări. Acesta e momentul să rezolvi greşeli sau probleme amânate de ceva vreme, dar e bine să îţi şi amâni proiectele pe care voiai să le începi acum. Ascultă-ţi intuiţia.

Retrogradarea se încheie în casa VI: Confuziile şi amânările din ultima vreme dispar şi sunt clarificate neînţelegerile (cauzate de comunicarea proastă) pe care le-ai avut cu alte persoane. Eşti mai sigur(ă) pe tine şi îţi concentrezi atenţia asupra ţelurilor pe care le ai în viaţă.

Retrogradarea începe în casa VII: S-ar putea să iţi dai seama că aveai o părere greşită despre unele persoane apropiate, a căror personalitate începi acum să o cunpşti mai bine. Dacă eşti implicat(ă) într-o relaţie ce durează de mai mult timp şi există unele mici probleme, perioada e potrivită pentru a discuta despre problemele respective (înainte ca ele să se agraveze).

Retrogradarea se încheie în casa VII: După o perioadă de neînţelegeri, lucrurile încep să se clarifice şi îţi dai seama că nimeni nu e vinovat pentru ce s-a întâmplat. Analizează bine ce greşeli s-au făcut în trecut şi discută despre ele cu partenerul: această perioadă e bună pentru relaţii, mai ales dacă cei doi urmăresc ţeluri comune.

Retrogradarea începe în casa VIII: Începe o perioadă în care s-ar putea să trebuiască să schimbi destinaţia iniţială a unor sume de bani şi să analizezi mai bine ce cheltuieli faci sau ai făcut. E posibil să îţi faci prieteni noi. Nu îi uita, însă pe cei vechi şi aminteşte-ţi, de asemenea, de lucrurile pe care le-ai amânat sau ignorat până acum.

Retrogradarea se încheie în casa VIII: Confuziile şi contradicţiile din ultima vreme încep să dispară. Îţi dai seama în ce privinţe ai nevoie de ajutor şi ce poţi face singur(ă), de exemplu ţi-ai putea da seama că nu e nevoie să împrumuţi bani, fiindcă suma pe care ai economisit-o tu e de ajuns. Planuri mai vechi îţi revin în minte. Le vei putea pune în aplicare puţin mai târziu, dacă reuşeşti să uiţi problemele avute în trecut.

Retrogradarea începe în casa IX: În următoarea perioadă, s-ar putea să vezi viaţa într-un mod prea frumos şi să ignori unele detalii, care mai târziu ţi-ar putea provoca probleme. Nu ignora lucrurile, oricât ar fi ele de mici, şi nu te grăbi. Răbdarea şi atenţia acordată detaliilor îţi vor fi de folos mai târziu.

Retrogradarea se încheie în casa IX: Planurile pe care le-ai abordat greşit şi au fost date peste cap de mici detalii, încep să se fie puse în aplicare. Deciziile pe care le iei acum vor avea efect asupra imaginii tale în ochii celorlalţi, mai ales pe plan profesional.

Retrogradarea începe în casa X: E posibil să apară neînţelegeri, probabil datorate faptului că nu aveai o privire de ansamblu corectă asupra unei probleme. Adună informaţii, concentrează-te asupra imaginii de ansamblu şi vei reveni pe drumul cel bun.

Retrogradarea se încheie în casa X: În ultimele trei săptămâni, poate ţi-a fost greu să ieşi în evidenţă, dar lucrurile se schimbă, mai ales pe plan profesional. E important să clarifici orice neînţelegere privind persoana ta, mai ales dacă planurile tale implică şi alte persoane. Dacă acestea nu ştiu cum eşti cu adevărat şi care sunt planurile tale, nu te vei putea baza pe ele.

Retrogradarea începe în casa XI: Poate că în ultima vreme te-ai concentrat prea mult asupra propriei persoane şi ţi-ai neglijat prietenii. În următoarele trei săptămâni, probabil te vei dedica mai mult prietenilor.

Retrogradarea se încheie în casa XI: În ultimele trei săptămâni, ai analizat mai bine relaţiile de prietenie şi ţi-ai dat seama cine e prieten adevărat şi pe cine te poţi baza. Te vei “desprinde” încet-încet de persoanele pe care nu le (mai) consideri prietene.

Retrogradarea începe în casa XII: Simţi că ceva urmează să se întâmple, dar nu ştii ce. Pot să apară tot felul de surprize şi e important să nu urmezi aceleaşi vechi tiparuri care ţi-au provocat probleme în trecut. Bazează-te pe intuiţie şi foloseşte orice ocazie ţi se oferă.

Retrogradarea se încheie în casa XII: În ultima perioadă, poate nu ai avut toate informaţiile necesare şi erai confuz(ă). Dacă nu primeşti din exterior informaţiile de care ai nevoie, încearcă să îţi asculţi intuiţia. În curând te vei face din nou remarcat(ă).

Mercur retrograd în zodii

Influenţele pe care le are retrogradarea lui Mercur asupra noastră depind şi de zodia în care Mercur retrogradează (vezi lista de mai sus, cu retrogradările din anii 2009-2010). Pot fi, de asemenea, afectate domeniile reprezentate de zodiile care se află în opoziţie cu cele în care Mercur retrogradează (în această perioadă, ar fi vorba de Berbec şi de Peşti: energie, iniţiativă, nerăbdare, agresivitate şi sensibilitate, credinţă, visare, introvertire).

Zodiile Gemeni şi Fecioară sunt dominate de Mercur. Astfel, problemele de comunicare vor fi mai mari dacă, în astrograma natală, cuspida casei 3 se află în Fecioară sau Gemeni. Dacă într-una din cele două zodii se află cuspida casei 5, vor exista probleme de comunicare cu copiii sau cu partenerul.

Mercur retrograd în Berbec: Ai răbdare şi acordă atenţie lucrurilor pe care le spui. De asemenea, ai grijă când lucrezi cu foc, obiecte şi substanţe inflamabile, obiecte ascuţite sau arme.

Mercur retrograd în Taur: Perioadă în care e bine să nu fim încăpăţânaţi, ci deschişi către orice. Învăţăm mai uşor şi uităm mai greu. E important să fim atenţi la cheltuieli şi la crizele de gelozie.

Mercur retrograd în Gemeni: Când Mercur retrogradează în Gemeni, efectele retrogradării sunt cel mai puternic resimţite. Ne pierdem puterea de a ne concentra asupra unui lucru şi există pericolul să ne certăm cu alte persoane.

Mercur retrograd în Rac: Sentimentele încep să ne afecteze raţiunea şi nu ne mai putem baza pe intuiţie. Ne concentrăm asupra familiei, a casei, a copiilor, riscând să devenim prea introvertiţi.

Mercur retrograd în Leu: Orgoliul şi luptele pentru putere pot provoca probleme.

Mercur retrograd în Fecioară: După Gemeni, zodia în care influenţa retrogradării lui Mercur se simte cel mai puternic. Trebuie să învăţăm să nu căutăm chiar întotdeauna perfecţiunea, pentru că e posibil ca la final să rămânem cu mâna goală.

Mercur retrograd în Balanţă: Perioadă în care revenim la moralitate şi ne deranjează orice nedreptate, dar şi una în care ne este greu să luăm decizii. Dacă trebuie semneate contracte, e mai bine să se amâne acest lucru. Pot să apară probleme în relaţia cu partenerul.

Mercur în Scorpion: E indicat să nu privim lucrurile prea serios şi să nu (mai) încercăm să manipulăm alte persoane: toate aceste lucruri se pot întoarce împotriva noastră. Atenţie la finanţe şi la deciziile privind anumite probleme (chiar de natură sexuală).

Mercur retrograd în Săgetător: Ne lipseşte puterea de concentrare şi ne e dor de ducă. Avem tendinţa de a trata lucrurile serioase prea în glumă. Dacă e posibil, trebuie evitate călătoriile lungi şi comunicarea într-o limbă străină.

Mercur retrograd în Capricorn: Programul se poate da peste cap şi ne e greu să controlăm anumite situaţii. Pot să apară probleme cu justiţia sau cu anumite persoane cu autoritate.

Mercur retrograd în Vărsător: E important să îi ascultăm şi pe ceilalţi. Concentrarea asupra propriei persoane şi rebeliunea pot duce la probleme cu prietenii.

Mercur retrograd în Peşti: Perioadă confuză şi care aduce cu sine dezamăgiri. Avem nevoie de mai mult somn, rezolvarea unor probleme putând să ne apară chiar în vis.