Ceres în astrologie

Ceres face parte din Centura de asteroizi care îşi au traseul între orbitele planetelor Marte şi Jupiter, dar nu este un asteroid: în 2006 a fost declarată planetă pitică. Ceres a fost descoperită în anul 1801 de către Giuseppe Piazzi şi considerată iniţial asteroid – denumire sub care este cunoscută în continuare în astrologie. Numele planetei pitice este cel al zeiţei agriculturii din mitologia latină. Perioada de revoluţie a lui Ceres este de aproximativ 4 ani şi jumătate.


Ceres în mitologie

În mitologia latină, Ceres era zeiţa agriculturii şi a pământului, corespondentă a zeiţei Demeter din mitologia greacă. Demeter a fost sora lui Zeus, cu care a avut o fiică, Persefona (Proserpina, la romani).

Jean-Antoine Watteau: Ceres
Jean-Antoine Watteau: Ceres

Zeul morţii şi conducătorul împărăţiei subterane, Hades, s-a îndrăgostit de Persefona şi, în timp ce aceasta culegea flori pe o câmpie, a răpit-o şi a dus-o în împărăţia sa. Puternic întristată de dispariţia mult iubitei sale fiice, Demeter a coborât din Olimp şi a început să cutreiere Pământul pentru a o găsi. În acest timp, pământul a devenit infertil şi nu a mai produs grâne. Pentru a evita ca oamenii să moară de foame, Zeus l-a trimis pe Hermes, mesagerul zeilor, să o aducă pe Persefona înapoi. Hades a fost de acord să o elibereze pe tânăra zeiţă, dacă nu mănâncă nimic cât timp se află în împărăţia sa. A reuşit, însă, să o convingă pe aceasta să mănânce nişte sâmburi de rodie, fruct ce simboliza în antichitatea greacă sexualitatea. Considerând că, astfel, a avut loc un act sexual între ei şi că Persefona îi este parteneră, Hades i-a permis zeiţei să revină doar câteva luni pe an pe Pământ.
Pornind de la legenda aceasta, grecii au considerat că Demeter este tristă când Persefona e departe de ea, anume toamna şi iarna – anotimpuri în care pământul nu rodeşte. Primăvara, Persefona revine şi Demeter face din nou pământul fertil. Vara, cele două zeiţe sunt tot împreună şi, de fericire, Demeter face ca pământul să fie roditor şi să producă hrană. De altfel, cuvântul „cereale” provine din denumirea „Ceres”.

Ceres în astrologie

În astrologie, Ceres are semnificaţii asemănătoare cu cele din mitologie: este asteroidul fertilităţii, al abundenţei şi al maternităţii. Simbolul său este o seceră.
În ceea ce priveşte abundenţa, Ceres poate semnifica, de exemplu, că o persoană va avea o stare financiară bună, dacă asteroidul se află în casa 2 şi nu este afectat negativ de alte planete. La fel, poate fi semn că o persoană va avea doi sau mai mulţi copii, dacă asteroidul Ceres se află (aspectat pozitiv) în casa 5.
Legat de a doua semnificaţie, Ceres indică modul în care avem grijă de alţii şi dă detalii despre instinctul matern şi/sau despre relaţia părinţi-copii. Poate chiar mai importante sunt, însă, tranzitele lui Ceres: ele indică o sarcină, o naştere, etc. Întotdeauna când se analizează o hartă a unei femei care tocmai a rămas însărcinată sau a născut, vom observa că Ceres a activat anumite puncte/planete din astrograma natală.

Analizând câteva astrograme ala unor personalităţi care au suferit de cancer la sân, tind să cred că asteroidul Ceres, prost aspectat în astrograma natală, poate fi un semn că persoana va suferi de această boală – mai ales dacă şi asteroidul Sedna formează aspecte negative (în toate astrogramele analizate, ambii asteroizi formau aspecte nefavorabile, mai ales cu Pluton, Neptun sau Marte, respectiv cu ascendentul, în unele cazuri). Aceasta este, însă, doar o teorie personală, pe care trebuie să o mai verific, înainte de a putea spune cu certitudine dacă e adevărată sau nu.

Ceres: efemeride 1850-2025