Marte şi Mercur – retrograde din decembrie 2009

Sfârşitul acestui an a adus cu sine diverse schimbări, datorate actualelor tranzite. Cele mai importante evenimente astrale ale acestei perioade sunt retrogradările lui Marte şi Mercur.
Marte este retrograd în Leu, între 20 decembrie 2009 şi 10 martie 2010, Mercur retrogradează în Capricorn, între 26 decembrie 2009 şi 15 ianuarie 2010.

Marte retrograd în Leu

Retrogradarea lui Marte în Leu, începută la 20 decembrie 2009, va dura până în 10 martie 2010, dar efectele acesteia le-am simţit deja de la jumătatea lui octombrie 2009 şi le vom simţi până la jumătatea lui mai 2010 (când Marte revine în locul unde a început retrogradarea).
Informaţii generale despre retrogradarea “Planetei roşii” pot fi citite în articolul Marte retrograd.

Leul este o zodie fixă, astfel încât cele mai afectate vor fi persoanele născute în zodii fixe (Taur, Leu, Scorpion, Vărsător) şi cei cu ascendent în aceste zodii. Berbecii vor simţi şi ei mai mult retrogradarea lui Marte, pentru că aceasta este planeta lor dominantă. De asemenea, vor fi mai puternic afectaţi Scorpionii, zodie dominată de Marte în astrologia tradiţională.
Marte – planeta acţiunii, a energiei, a determinării, a agresivităţii, dar şi a sexualităţii (simbolul masculin) – se află în zodia caracterizată de încredere în sine, carismă şi veselie. Dar şi de dorinţa de a controla şi manipula, precum şi de teama de rata sau de a fi refuzat. Astfel, Marte retrograd în Leu aduce cu sine o atitudine agresivă şi egoistă, pot chiar să apară frustrări sau temeri privind propria imagine sau propriile dorinţe. Dacă Marte în Leu, în mişcare directă, înseamnă de obicei o comunicare bună cu ceilalţi şi independenţă, acum – când Marte e retrograd – situaţia poate fi exact invers: comunicarea are de suferit, apar diverse conflicte, dar în acelaşi timp ne dăm seama că depindem de ceilalţi. Mai ales persoanele cu funcţii importante ar trebui să aibă grijă ce se vorbeşte despre ele şi în ce conflicte sunt implicate.
Marte retrograd aduce cu sine introspecţie, începem să ne analizăm persoana, acţiunile şi dorinţele. Leul fiind o zodie extrovertită, această introspecţie cauzată de Marte retrograd ne produce şi mai multe probleme: apar frustrări de tot felul, se poate ajunge chiar la disperare şi depresii. De asemenea, pot să apară probleme în viaţa de cuplu (eventual pe plan sexual: disfuncţii sau dorinţă scăzută) şi este mărit riscul de accidente şi răniri. Bolile care pot să ne deranjeze acum sunt cele inflamatorii, reumatismul sau durerile de spate.
Leul este, de asemenea, o zodie care pune mare accent pe onoare şi pe mândrie. Acest lucru ne va face să încercăm cu şi mai mult efort să ne impunem punctul de vedere în faţa celorlalţi, lucru deloc indicat în perioada retrogradării lui Marte. Revin la ideea conflictelor cu alte persoane şi la agresivitatea sporită. Dacă doriţi să demaraţi acum anumite proiecte, e mai bine să le amânaţi până după 10 martie 2010 (sau chiar mijlocul lui mai 2010, dacă e posibil), pentru că probabil vor apărea tot felul de obstacole şi de persoane care vă „bagă beţe în roate”. Ce păutem, însă, să facem este să analizăm detaliile proiectelor noastre (mai ales ale celor deja începute), astfel încât să ştim mult mai bine ce avem de făcut după ce Marte intră din nou în mişcare directă.
Perioada în care Marte retrogradează în Leu ar trebui să o folosim pentru a analiza felul în care reacţionăm la supărare: devenim agresivi şi îi atacăm pe ceilalţi? Sau „înghiţim” totul (mai ales persoanele care au Marte natal într-o zodie de apă au tendinţa de a-şi reprima furia)? Concluziile la care ajungem în urma acestei analize trebuie să le folosim pentru a evita apariţia unor conflicte, a unor frustrări sau depresii.

Mercur retrograd în Capricorn

Mercur a intrat în mişcare (aparent) retrogradă în 26 decembrie şi se va mişca din nou direct începând cu 15 ianuarie 2010.
Informaţiile generale despre retrogradarea aceastei planete (persoane şi domenii afectate) puteţi afla citind articolul Mercur retrograd.

Mercur fiind retrograd în Capricorn în această perioadă, cei mai afectaţi de mişcarea sa vor fi Capricornii şi celălalte zodii cardinale (Berbec, Rac, Balanţă), precum şi persoanele cu ascendent în aceste semne. De asemenea, vor simţi influenţele retrogradării Gemenii şi Fecioarele, zodii dominate de Mercur.
Mercur este, printre altele, planeta comunicării. Pentru că ea retrogradează, vor există diverse conflicte cu alte persoane. Mercur aflându-se în Capricorn, zodie dominată de Saturn, vom deveni cu atât mai critici şi suspicioşi. Pe de altă parte, tot Saturn ne poate face să fim diplomaţi – important este care latură o vom prefera noi: vom fi înţelegători şi diplomaţi cu cei din jur sau îi vom critica şi acuza de diverse lucruri, punând astfel paie pe foc? E indicat să alegem varianta pozitivă, pentru că stresul provocat de alternativa negativă poate conduce la diverse probleme fizice şi emoţionale. În ceea ce priveşte fizicul, ne pot deranja diverse boli dermatologice sau digestive, cauzate de stres.

Alte evenimente

Soarele a intrat la 21 decembrie în Capricorn, acolo unde se aflau deja Pluton (din 27 noiembrie 2008) şi Mercur (din 5 decembrie 2009). De asemenea, în 25 decembrie, a intrat şi Venus în această zodie. În 13 ianuarie 2010, Luna intră şi ea pentru două zile în Capricorn – în aceeaşi zi în care şi Saturn (planeta dominantă a zodiei) începe mişcarea retrogradă. Astfel, mai ales Capricornii şi cei cu ascendentul în Capricorn vor avea parte de o mulţime de evenimente.
În 5 ianuarie 2010, Mercur retrograd se va afla în conjuncţie cu Venus (în tranzit) – vor apărea diverse surprize pe plan sentimental şi financiar, mai ales pentru Capricorni, ambele planete aflându-se în această zodie. Tot în 5 ianuarie 2010 începe retrogradarea asteroidului Vesta – care ne face şi el să ne concentrăm mai mult asupra propriei persoane, dar care poate să producă şi probleme financiare.
Perioada din jurul datei de 13 ianuarie 2010 va fi una tensionată, pentru că în această zi intră şi Saturn în retrogradare. Timp de două zile, până în 15 ianuarie, sunt retrograde trei planete şi un asteroid: Marte, Mercur, Saturn şi Vesta (retrogradare în Fecioară şi Leu, din 5 ianuarie până în 6 aprilie 2010).
Mercur va începe mişcarea directă în 15 ianuarie 2010, zi cu Lună nouă în aceeaşi zodie: Capricornul. Luna noua fiind în conjuncţie cu Venus, această zi se anuntă a fi una plină de surprize plăcute.
Revenind la Marte şi Mercur, cărora le-am dedicat acest articol, menţionez şi un aspect format de cele două planete mai târziu în decursul lunii: în 25 ianuarie, Mercur şi Marte formează un quincunx (distanţă de 150° între două planete), aspect pe care l-au format şi în 21 decembrie 2009. Astfel, trebuie să ne amintim ce evenimente au avut loc în viaţa noastră în 21 decembrie, pentru că ele pot să revină în 25 ianuarie. Important este să nu acţionăm impulsiv şi cu încăpăţânare – Marte e încă retrograd şi pot să apară diverse obstacole.

error: Material protejat / opţiune dezactivată