Perseidele (2012)

În fiecare an, în luna august, se petrece un fenomen astronomic care poate fi urmărit cu ochiul liber, anume apariţia curentului de meteori numit „Perseide”.
Perseidele se numesc aşa pentru că par a veni dinspre constelaţia Perseus, dar ceea ce putem vedea, de fapt, sunt particule lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle. În august, Terra se află mai aproape de acea cometă decât în alte perioade şi, de aceea, Perseidele pot fi văzute fără aparatură specială. „Ploaia de meteori” a fost pentru prima dată descirsă în China antică, acum aproximativ 2000 de ani. În unele ţări catolice, Perseidele se mai numesc şi „Lacrimile lui Laurentius”, pentru că pot fi văzute în jurul datei de 10 august, când se sărbătoreşte ziua Sfântului Laurentius.
În acest an, momentul în care se pot vedea cele mai multe Perseide (aproximativ 60/oră) este în 12 august, în jurul orei 16.00 a României. Întrucât atunci este zi în ţara noastră, cel mai bine ar fi să le urmăriţi în nopţile dintre 11-12, 12-13 şi eventual 13-14 august. Ceea ce veţi vedea sunt „stele căzătoare”, care nu au vreo semnificaţie astrologică, dar – dacă ne luăm după miturile folclorice – pot îndeplini dorinţe.

error: Material protejat / opţiune dezactivată